Sunday, February 22, 2009

Köftelik bulgur Belou (Bulgur rätt)


Turkisk Belou

Ingredienser:

4 dl köftelik bulgur ( fin couscous)
2 gullök
1 knippe persilja
1 knippe salladslök
svartpeppar, salt
tomatpuré, purlibiber
margarin

linssoppa
2-3 dl röda linser
1 l vatten
salt

Tillagning:
  1. Börja med att koka linssoppan. Skölj linserna, häll linserna och vattnet i en djup kastrull och låt det koka medan du förbereder det andra. Soppan ska koka tills linserna mjuknat och lösts upp i ca 15 min.
  2. Skölj salladslöken och persiljan, hacka dem. Lägg dem vid sidan om.
  3. Mät upp bulguren i ett djup och bredare skål så bulguren ligger jämnt på botten inte i en hög i skålet. Strö över salt och svartpeppar.
  4. När soppan är färdig häll det jämnt och täckande över bulguren så det ligger ca 1 cm högre vätska över bulguren. Täck det med en kökshandduk eller ett lock så bulguren kokas av ångan. Låt det stå i ca 10 min, rör om efter halva tiden.
  5. Skala och finhacka gullöken.
  6. Bryn margarinet och tomatpurén i en stekpanna. Tillsätt gullöken. Låt gullöken mjukna i såsen.
  7. Rör om bulguren. Blanda i lök blandningen och rör om tills allt fått en jämn färg.
  8. Nu kan salladslöken och persiljan blandas i.
  9. Forma bulguren med handen till ovala biffar.
  10. Servera med stekt ägg och en god yoghurt dryck. Smaklig måltid!

1 comment: