Välkomna till Leylas mathörna

Yemek tariflerimin turkce ile istiyorsaniz yoruma mesaj/e-mail birakin size gönderirim.

Som handlar om mat från det turkiska och svenska köket, deras kulturs inverkan på matkulturen. Ni kommer också finna en del inlägg om barn o föräldrar m m. Hoppas ni hittar något matnyttigt i arkivet till höger. I will be happy if you leave a note in my guestbook!!

Monday, April 13, 2009

Turkiska Smitbröd


Dessa härliga bröd bakade vi idag sista dagen på påsklovet o min lille hade målat sig till Batman :)...de är jättegoda och smidiga o baka passar utmärkt till soppa, förrätten eller picknicken....de liknar mycket kuvertbröd och man kan forma till gifflar, bullar, kringlor, ringar så som man önskar :)

Recept på Smitbröd
Ingredienser:
50 g smör eller margarin
50 g jäst (1 pkt)
5 dl mjölk
1 msk socker
2 tsk salt
12-13 dl vetemjöl
PENSLING:vallmofrön eller sesam, 1 ägg

Tillagningstid:
  1. Smält smöret eller margarinet. Tillsätt mjölk och ljumma till 37°C. ( man kan köra med elvisp m degkrokar eller degmaskin)
  2. Tillsätt socker och salt. Smula i jästen. Rör med trägaffel tills jästen löst sig.
  3. Häll i den mindre mängden mjöl och låt lite vara kvar. Rör ner mjölet med elvisp. Arbeta därefter degen med elvispens degkrokar.
  4. Arbeta i 5 minuter – ta tid – tills degen blir seg, men fortfarande ska den vara ganska lös.
  5. Strö lite mjöl över degen.
  6. Lägg på en bakduk. Låt jäsa i 30 minuter. Degen ska ha höjt sig till dubbel storlek .
  7. Häll upp degen på mjölad bänk eller bakbord. Knåda några tag.
  8. Dela degen först i två halvor, därefter i fjärdedelar, åttondelar och till slut i 24 bitar. Rulla till bullar, kringlor, ringar mfl.
  9. Jäs under bakduk i 30 minuter.
  10. Värm ugnen till 250°C.
  11. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön eller sesamfrön.Grädda i 8-10 minuter tills bullarna får gyllebrun färg.
  12. Servera till soppa, frukost, picknick eller förrätten.

No comments:

Post a Comment