Dessa härliga bröd bakade vi idag sista dagen på påsklovet o min lille hade målat sig till Batman :)...de är jättegoda och smidiga o baka passar utmärkt till soppa, förrätten eller picknicken....de liknar mycket kuvertbröd och man kan forma till gifflar, bullar, kringlor, ringar så som man önskar :)
Recept på Smitbröd
Ingredienser:
50 g smör eller margarin
50 g jäst (1 pkt)
5 dl mjölk
1 msk socker
2 tsk salt
12-13 dl vetemjöl
PENSLING:vallmofrön eller sesam, 1 ägg
Tillagningstid:
- Smält smöret eller margarinet. Tillsätt mjölk och ljumma till 37°C. ( man kan köra med elvisp m degkrokar eller degmaskin)
- Tillsätt socker och salt. Smula i jästen. Rör med trägaffel tills jästen löst sig.
- Häll i den mindre mängden mjöl och låt lite vara kvar. Rör ner mjölet med elvisp. Arbeta därefter degen med elvispens degkrokar.
- Arbeta i 5 minuter – ta tid – tills degen blir seg, men fortfarande ska den vara ganska lös.
- Strö lite mjöl över degen.
- Lägg på en bakduk. Låt jäsa i 30 minuter. Degen ska ha höjt sig till dubbel storlek .
- Häll upp degen på mjölad bänk eller bakbord. Knåda några tag.
- Dela degen först i två halvor, därefter i fjärdedelar, åttondelar och till slut i 24 bitar. Rulla till bullar, kringlor, ringar mfl.
- Jäs under bakduk i 30 minuter.
- Värm ugnen till 250°C.
- Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön eller sesamfrön.Grädda i 8-10 minuter tills bullarna får gyllebrun färg.
- Servera till soppa, frukost, picknick eller förrätten.
No comments:
Post a Comment