Välkomna till Leylas mathörna

Yemek tariflerimin turkce ile istiyorsaniz yoruma mesaj/e-mail birakin size gönderirim.

Som handlar om mat från det turkiska och svenska köket, deras kulturs inverkan på matkulturen. Ni kommer också finna en del inlägg om barn o föräldrar m m. Hoppas ni hittar något matnyttigt i arkivet till höger. I will be happy if you leave a note in my guestbook!!

Friday, June 19, 2009

Lasagnelåda m grönsaker/ Sebzeli lasagne



Ingredienser:
1 fullkorns lasagneplattor
1 dl brysselkål
1 påse rotfruktsmix( finns i frysdiskarna)
1 pkt creme fraiche
riven ost

Ostsås: flytande margarin ca 1/2 dl
1 dl vetemjöl
1/2 liter mjölk
2 dl riven ost gratäng
salt, svartpeppar, cayennepeppar

Tillagning:
  1. Bryn grönsakerna i en djup stekpanna. Blanda i cremefraichen. Ställ det vid sidan om.
  2. Bryn margarinet, vispa ner mjölet. När allt är smält så häll i lite av mjölken och vispa hela tiden, tillsätt resten av mjölken nu. Vispa tills det tjocknar lite och tillsätt nu osten. Låt det bara koka upp. Ta det från spisen och salta o krydda såsen.
  3. Häll lite av såsen i en mindre långpanna, lägg en rad med lasagneplattor, häll i grönsakerna ovanpå plattorna.
  4. Häll på en tredje del av såsen över grönsakerna.
  5. Lägg en ytterligare rad med lasagneplattor och häll på resten av såsen och riven ost.
  6. Ställ in i ugnen på ca 225 c i ca 25-30 min. Tills det får färg.
  7. Servera med en god grönsallad. Smaklig måltid!!

Bulgur m Kyckling /Tavuklu Pilavlik bulgur



Bulgur: 3 dl grov Bulgur
ca 3 st strimlad kycklingfiléer
1 msk salce(sambal olek men lite svagare)
1 msk tomatpuré
1 dl olivolja/margarin
5 dl kokt
mixblandningen majs, ärtor, paprika (om man vill)

Tillagning:
  1. Bryn kycklingfiléerna för sig och tillsätt med bulguren.
  2. Koka vattnet till bulguren, när vattnet kokat häll i oljan, salt, tomatpuré, ajvar, salca, sist de råa kycklingbenen. Koka nu det i ca 5 min.
  3. Låt det koka i ca 5 min, sedan sänk värmen till lägre än medelvärme och låt det puttra i ca 10 min, glöm inte röra om då och då.
  4. Servera med en god sallad, Smaklig måltid!!

Popovers



Ingredienser:
4 dl vetemjöl, mät upp mjölet så att det ligger luftigt i dl måttet och dra över med en kniv till ett jämnt mått.
1 tsk bakpulver1 tsk salt
5 dl mellanmjölk
4 st ägg av samma storlek
2 msk smält margarin
Muffinsplåt

  1. Sätt ugnen på 250°. Blanda mjöl och salt i en skål. Vispa ner den rumsvarna mjölken och ägg som fått ligga framme en stund. Smörj muffinsplåten med margarin.
  2. Fyll formarna till ca 2/3 med smet. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Öppna inte luckan under tiden! popovers får inte bli brända samtidigt är det viktigt att du använder en riktigt varm ugn. Så prova dig fram!

Tisp!

  1. använd en muffinsplåt med motiv och tillsätt lite färg i smeten så tycker barnen att blir roligare.

Turkiska mördegskakor


Ingredienser:
ugn temp: 175 c
1 äggula
1 bit fetaost, ca 1 dl
1 dl tärnad hushållsost
1 msk yoghurt
250 g margarin ( rumstempererad)
1 msk (drygt) bakpulver
vetemjöl efter behov ca 5-6 dl
hela kumminfrön, sesamfrön eller vallmofrön.

Bakning:
  1. Blanda ihop alla ingredienser. rör ihop och knåda till en smidig deg som kan kavlas ut. ( om margarinet är mjuk så blir det lättare) Släng inte äggvitan, de ska du pensla kakorna med.
  2. kavla ut degen till en 1 cm tjock ruta.
  3. Lägg bakplåtspapper på en 2 plåtar. sätt ugnen på 175 c
  4. Tryck ut olika former. lägg på plåten. Pensla med äggvitanm strö över fröna och ev smaksatt salt. ställ in i ugnen i ca 15-20 min, tills de får färg.
  5. Servera med en god kopp te eller till Brunchen.


Thursday, June 18, 2009

Hemgjord Turkisk yoghurt

Merhaba....många av er känner till turkisk yoghurt och den är nyttigare och mindre kalorie rik än creme fraiche...de flesta från turkiet gör egen yoghurt hemma och det är så enkelt, billigt, utan några tillsatser och gott...när man väl gjort det en gång så gör man det fler gånger..jag brukar alltid koka 2-3 l mjölk som kostar ca 20 kr och får 3 l yoghurt. Köpt yoghurt från affären skulle kosta mig ca 60 kr....
Så här gör jag,

ingredienser: 2 l röd mjölk eller gammeldags mjölk, 2-3 dl turkisk yoghurt
  1. Koka mjölken, bevaka mjölken för det kokar lätt över. Tar ca 10 min o koka beroende på spis.
  2. Låt det svalna till ca 38-39 grader. Man ska känna att lillfingret bränns lite lätt.
  3. Om man inte vill göra yoghurten i kastrullen häller man det i en djup skål som man kan täcka.
  4. Ta nu 3 dl turkisk yoghurt i en mindre skål och häll ca 1 dl av den varma mjölken i yoghurten och blanda det. Detta för att det inte ska skära sig.
  5. Rör ner yoghurt o mjölk blandningen i den ljumna mjölken. Lägg på kastrull locket eller något som täcker skålens öppning.
  6. Täck nu riktigt ordentligt för skålen måste hållas varm. Rek är ta 2 tjocka badlakan eller en ren jacka och täck över skålen/kastrullen med.
  7. Låt det stå så varmt tills det gått ca 4-5 tim. När den stelnat helt så är det färdigt.
  8. Lägg på en ny o ren kökshanduk och ställ in i kylskåpet. krama ur vattnet ett par gånger.

Tips!

  • Om yoghurten är flytande nästan som filmjölk så var mjölken kall, tappa kokhett vatten i diskhon eller i en större kastrull och ställ ner skålen så ska man att det börjar stelna redan efter en 20 min.
  • Innan din yoghurt tar slut, lägg undan ca 2-3 dl så har du yoghurt till nästa gång du ska koka själv. Billigt tänkande :)

Tuesday, June 16, 2009