Välkomna till Leylas mathörna

Yemek tariflerimin turkce ile istiyorsaniz yoruma mesaj/e-mail birakin size gönderirim.

Som handlar om mat från det turkiska och svenska köket, deras kulturs inverkan på matkulturen. Ni kommer också finna en del inlägg om barn o föräldrar m m. Hoppas ni hittar något matnyttigt i arkivet till höger. I will be happy if you leave a note in my guestbook!!

Thursday, October 22, 2009

Hemgjord turkisk ost ( feta ost) KöyPeynir ve Labne peynir


Turkisk Feta ost/ Köy Peynir


Turkisk akawi ost/ Beyaz peynir



Turkisk feta ost/ KöyPeynir


Färskost/Labne peynir

Merhaba... Vill gärna dela med mig av det här underbara receptet på egen hemgjord ost alltså feta ost, mozzarella ost, färskost
När jag var i turkiet i somras så ville jag jättegärna ta med deras goda ostar men eftersom vi turnerade genom turkiet så skulle de inte hålla hela vägen till Sverige. Så när jag väl vara hemma så beställde jag mjölk av en mjölkbonde här i närheten och började mixtra mig fram, jag har provat 3 olika recept som kommer senare nästa vecka efter min andra tenta. Mamma brukade för några år sen göra feta ost till oss, men orkade inte längre.

Det blir mycket billigare en de utländska ostsmakerna i livsmedelsbutikerna och blir jättegoda ostar. Hittils har jag gjort 170 l mjölk till ost och har fått ca 30-35 kg olika ostar.

Här följer lite bilder på mina ostar, jag lägger in bilder på den mjuka fetaosten senare (missade o fota den innan familjen åt upp den :) )

14 års kalas




Merhaba... Här kommer lite bilder från min dotters tårtor som jag bakade helt själv...förr brukade jag o min stora syster baka alla familjens tårtor senast åren har vi varit för lata... inget slår mot hembakade tårtor...
Jag hämtade ett grund recept på tårtbotten på dansukkers där finns jättegoda enkla recept på olika fyllningar till dina tårtor. Jag gjorde 3 satser varav en ljus botten och två m choklad smak. Den ljusa fick vara i mitten av tårtorna.
Min dekoration och fyllning blev efter egen fantasi o smak, vilket jag kan rekommendera till de något vana bagarna :)

Şeker Bayram/ Ramadans efter fest

Merhaba..under bayram brukar man gå runt och träffa släkt o vänner och äter o fikar gott. Muslimer över hela världen firar detta i 3-4 dagar
Denna dagen är följande stående på bordet, tatlilar såsom baklava, sekerpare, kadayif och mat såsom fylld ugnsbakad kalkon/kyckling eller fylld lammframdel m speciell risblandning och någon gryta. Godis o fin ckoklad får man inte glömma...
Här följer lite bilder av den dagen...
Cevizli Yayla tatlisi

Bayram Kurabiyer
Tysk strudel
Biskvili kremali kek
Bayram nötter