Välkomna till Leylas mathörna

Yemek tariflerimin turkce ile istiyorsaniz yoruma mesaj/e-mail birakin size gönderirim.

Som handlar om mat från det turkiska och svenska köket, deras kulturs inverkan på matkulturen. Ni kommer också finna en del inlägg om barn o föräldrar m m. Hoppas ni hittar något matnyttigt i arkivet till höger. I will be happy if you leave a note in my guestbook!!

Friday, February 27, 2009

Leylas Kycklingsoppa / Tavuk çorbasi




Ingredienser

1 bröstfilé
1 röd paprika
1 grön paprika
1 dl ärtor
1 dl rispasta
2 dl yoghurt(naturell)
1 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl matlagningsolja
pepparmynta, purlibiber, salt
muskot(malen)
1 grönsaks/kyckling buljong
2 l vatten


Tillagning:


  1. Skölj och finhacka kycklingfilén.

  2. Sskölj och finhacka paprikan.

  3. Bryn lite olja i en djup kastrull.

  4. Tillsätt den finhackade kycklingen, när det fått lite vit färg tillsätt paprikan och rispastan. Bryn det ordentligt. Tillsätt sist ärtorna.

  5. Häll den uppvärmda vattnet. Låt det nu koka i ca 15 min.

  6. Lägg i buljongtärningen.

  7. Vispa ihop yoghurt, ägg och vetemjölet i en separat skål.

  8. Ta kastrullen från spisen och vispa i yoghurt blandningen sakta och försiktigt så det inte skär sig i vattnet.

  9. När du vispat ordentligt sätt kastrullen på spisen igen och låt det koka i ca 10-15 min till och rör om då o då. Soppan ska tjockna lite och rispastan mjuknat.

  10. Smält nu lite smör i en stekpanna, tillsätt purlibiber och pepparmynta och låt det bryna någon minut. Häll det försiktigt över soppan innan servering.

  11. Servera nu med hembakat bröd, ost o smör.

Smaklig måltid!


PS: Jag kommer senare lägga in mitt recept på turkisk hembakat bröd.

Panerad Flundrafilé m kokt potatis




Ingredienser
3 Flundra filéer
6 medelstora potatisar
2 dl mix paprika, ärtor, majs
ströbröd
1 ägg
salt, svartpeppar
1 citron
muskot (malen)
torkad eller färsk dill

Färdig Hollandaisesås
ca 5-6 dl Frityrolja

Tillagning:


  1. Skölj flundrafiléerna.

  2. Blanda ströbröd, salt, svartpeppar, muskot. lägg i en flat tallrik.

  3. knäck ägget i en djup tallrik.

  4. Skala potatisen och lägg dem i en djup kastrull och koka dem i saltat vatten.

  5. Koka också mixblandningen paprika, majs och ärtor.

  6. Värm oljan

  7. Ta en flundrafilé och doppa först i äggetsmeten och doppa sedan i ströbrödsblandningen och lägg i den varma oljan. De ska få fin gyllenbrun färg på båda sidorna.

  8. När alla filéer är stekta, mixblandningen kokt och potatisen kokt, koka den färdiga hollandaisesåsen och lägg i lite dill och citronsaft.

  9. Servera nu, smaklig måltid!

Kyckling m Bulgur / Kızarmış ve pilavlik bulgur





Ingredienser
1 kg Kycklingklubbor
1 pkt tacoskrydda
3 dl grov Bulgur
1 burk kikärter
1 avlång grön paprika( finns turkisk sort i de flesta välsorterade affärer)
2 medelstora tomater
1 msk salce(sambal olek men lite svagare)
1 msk tomatpuré
1 msk ajvar
1 dl olivolja
5 dl kokt vatten

salt, grillkrydda

Sallad:
Kidneybönor, majs
finhackade morötter
finhackad rödlök
grön paprika
olivolja
citronsaft
salt, svartpeppar, purlibiber


Tillagning:


  1. Skölj kycklingklubborna lite. Blanda grillkrydda o tacos krydda o salta lite lätt, häll i ca 1 msk olivolja. Smeta in kycklingklubborna ordentligt med kryddblandningen. Lägg dem i en ugnsfast form och sätt in i ugnen på 200 grader, tills de blir gyllenbruna.

  2. Bryn lite olja, lägg de finhackade tomaterna o paprikan, låt dem mjukna innan de tas från spisen.

  3. Koka vattnet, när vattnet kokat häll i oljan, salt, tomat o paprika blandningen, tomatpuré, ajvar, salca, de sköljda kikärterna och sist bulguren.

  4. Låt det koka i ca 5 min, sedan sänk värmen till lägre än medelvärme och låt det puttra i ca 10 min, glöm inte röra om då och då.

  5. Gör nu salladen.

  6. När kyckling, bulgur och salladen är färdig servera det med god yoghurtdryck.

Smaklig måltid!!

Bilder på Istanbul


Sultan Ahmet Blå mosken Tvagning inför bön


Turkiska teglas Turkisk te Café, folk som fikar i vårsolen

Är skorna dammiga? Måste vårstäda! Sover gott i vårsolen
Njut av promenaden lite extra vid Bosporen
Måste ta en promenad i vårsolen Kläder vädras i vår luften
Något gott till teet?

Fåglarna behöver mat också!


Rostade kastanjer mmm Färsk frukt

Istanbul i nattens mörker? Sultan ahmet på kvällen Största centret i Istanbul

har ni fått napp? Jo, här finns en fisk
Snart har vi fiskat färdigt! Jag behöver mer fisk

Ett av ingångarna till inomhus Bazaaren, ingen verkar behöva scarfs mer. Hamam dukar

Jag fick dessa fina bilder från Ulla Arnby en klasskamrat till mig som var nyligen i Istanbul...Våren har slagit ut i blom där och det ser jätteskönt ut...Istanbul är ett av mina favorit städer i Turkiet då det finns så mycket där för alla smaker....

Monday, February 23, 2009

Turkiska dolmar/ yaprak ile kuru patlican dolmar







Jag använder oftast ögonmått så det kan vara lite svårt med exakta mått, men jag skriver ca mått nedan.


Ingredienser:


4 dl grötris


300 köttfärs( vill laga vegetarisk kan man stå över köttfärsen, då bör man ha 1 dl olivolja i blandningen)


1 stor gullök


2-3 vitlöksklyftor


1 knippe persilja


1 liten röd paprika( den avlånga sorten som är lite sötare)


1 burk tomatkross( eller finhackade tomater)


1 msk tomatpuré


1 msk ajvar


1/2 msk salca( finns svag också)


salta lagom då vindruvsbladen är lagrade i saltlag


pepparmynta, svartpeppar, purlibiber


1 krm citronsyra


(1 dl olivolja)


(ca 1 l vatten)


1 paket inlagda vindruvsblad,


torkade aubergini,


torkad paprika( finns stark och svag, kolla vid inköp)


(de 3 sista ingredienserna finns i de flesta orientlivsaffärer)

Tillagning:




  1. Lägg vindruvsbladen i varmt vatten och skölj 2 gånger, annars riskerar maten bli för salt.


  2. Koka vatten och lägg i de torkade auberginin och låt det stå på spisen på svag värme tills de mjuknat lite.


  3. Skölj riset noga 2 gånger. Lägg i en djup skål.


  4. Skölj köttfärsen lite lätt i ett durkslag så inte ev blod koagulerar i blandningen sedan. Tillsätt i skålet med riset.


  5. skala och hacka gullöken. Tillsätt det.


  6. skala och pressa i vitlöksklyftorna i röran.


  7. öppna tomatkrossen och tillsätt.


  8. skölj och hacka paprika och persilja. Tillsätt i röran.


  9. Tillsätt kryddor, tomatpuré, ajvar, salca och salt.


  10. Blanda allting riktigt ordentligt.


  11. Ta fram en djup och hög kastrull. Häll olivoljan i botten. Lägg också några vindruvsblad i botten så dolmarna inte bränns vid.


  12. skölj av vattnet från bladen och auberginerna.


  13. Fyll auberginerna först och lägg på botten sedan kan man börja rulla dolmarna enligt bilderna jag lagt in.


  14. När du fyllt dolmarna och bladen ska man täcka med en lite mindre tallrik överst i kastrullen enligt bild ( läggs uppochner i kastrullen). Häll på ca 1 l varmt vatten så det täcker upptill tallriken mitten kant.


  15. Koka upp på hösta värmen när det puttrat och lite av vattnet avdunstat så sänk till lite lägre än medelvärme ca 15 min. sänk nu till lägsta möjliga om det är vätska kvar och låt det stå ca 15 min till. Smaka av en dolme om riset och bladet kokats färdigt.


  16. Häll upp en bredare form. Bryn lite smör och pressa i 2 vitlöksklyftor och salta. låt det puttra ett par minuter, ta det från spisen och häll jämnt över dolmarna .


  17. Servera med en kall yoghurtdryck.

Smaklig måltid!


Interkulturell kommunikation


Interkulturell kommunikation förekommer när ett meddelande produceras i en kultur, men avkodas i en annan. Kopplingen mellan kultur och kommunikation är avgörande för förståelsen av interkulturell kommunikation. Det är genom sin kultur som människor lär sig att kommunicera. En indier lär sig att kommunicera som andra indier före honom eller henne, en svensk kommunicerar som andra svenskar. Det sätt som vi kommunicerar på, omständigheterna kring kommunikationen, språk, språkbruk och den icke-verbala kommunikationen är alla faktorer som är en följd av den kultur som har präglat oss. Eftersom kulturer skiljer sig från varandra, kommer alla dessa faktorer också att skilja sig beroende på vilken kultur man är uppväxt i.

Ett exempel på en kommunikationsmodell..

Två centrala begrepp för en effektiv kommunikation mellan personer från olika kulturer är osäkerhet och ängslan. När vi inte kan förstå eller förutspå andra människors beteende, känslor, attityder eller värderingar uppstår osäkerhet. Denna osäkerhet kan få oss att tappa förståelsen under kommunikationshändelsen. Vi förutspår hela tiden vad som kommer att kommuniceras och skapar förklaringar till vad som kommuniceras och vi gör det på kulturell basis. Det vill säga att våra förutsägelser och tolkningar kommer att vara färgade av våra egna värderingar, erfarenheter och vår kulturella bakgrund .

För att lyckas i interkulturell kommunikation, måste du tänka på flera saker. ”Språkeffekten” till exempel, handlar om att främmande språk skapar svårigheter. Du måste göra två saker på samma gång, dels processen av att tänka på översättningen dels att prata på samma gång. Om du inte är medveten om ”språkeffekten”, kan du missbedöma folk som till exempel att de skulle vara i lägre grad intelligenta än vad de är.

När det kommer till perception, sättet vi uppfattar saker, vet vi att denna kan förändras. Det kan ändras när vi vet mer om något särskilt, det blir mer bekant och differentierat i specifika delar. Hur vi ser saker, ändras i takt med våra erfarenheter.

Det är bra om du har ett öppet sinne och är medveten om de kulturella skillnaderna. Det är bra att våga fråga om du inte förstår den andre personen, och det är också viktigt att fråga personen om denne har förstått dig rätt. Om inte språket är nog, använd gester. Var tålmodig. Det tar längre tid att förstå ett främmande språk och en annorlunda kultur.

Lär dig om kulturer, till exempel; skillnader i hur man kommunicerar, normer och värderingar, hur man lever i den främmande kulturen. Öva på olika kommunikationstekniker, som att lyssna och visa empati. Tänk inte bara som i din egen kultur (kallat oetnocentrism) och tänk inte ”vitt- svart; bra eller dåligt.

Att förebygga kulturella konflikter kräver kunskap och respekt för kulturella skillnader. “Mindfulness” är väldigt viktig i interkulturell kommunikation. Mindfulness gör folk medvetna om sina egna beteenden, mentala bilder och kulturella förväntningar när det gäller kommunikation. Det medger också till att skapa nya mentala kategorier, att vara öppen för ny information och att vara medveten om multipla perspektiv. Det finns vidare förslag på vad folk från individualistiska kulturer och kollektivistiska kulturer skall tänka på när man samarbetar med varandra.

Konflikter och missförstånd är ofrånkomliga och vårt normala sätt att tänka i former av etnocentrism (”mitt land är bättre än ditt”) och stereotyper gör att vi ofta gör negativa bedömningar om dessa skillnader, i form av fördomar som leder till konflikter och missförstånd. Dessa negativa känslor gör det svårt för oss att handla på mer konstruktivt sätt. När en konflikt uppstår i interkulturell kommunikation, är det extremt viktigt att kunna kontrollera sina negativa känslor. Att kontrollera sina känslor är därmed nyckeln till en lyckad interkulturell process.

Schneider menar att chefer måste börja “tänka globalt”. Med det menas att se fördelarna med mångfalden i företaget och anpassa olika idéer och söka möjligheter till problemlösning. Detta kräver ödmjukhet, flexibilitet och fördomsfrihet.


Källa: Grupparbete "Kulturens påverkan vid affärssamarbeten- en förstudie om svenskt/indiskt samarbete"

Sunday, February 22, 2009

Vad står interkulturalitet och kulturkrock för?

Nedan följer en förklaring på vad interkulturalitet och kulturkrock står för..dessa ord hör man allt oftare i dagens samhälle och därför kan en förklaring vara bra och få.



Interkulturalitet, begrepp som till skillnad från det närbesläktade begreppet mångkulturalitet som endast avser flera kulturers parallella existens, syftar på möten mellan olika kulturer.




Kulturkrock syftar på problematiska möten och missförstånd mellan individer med olika kulturell bakgrund. Kulturkrockar (engelska: Culture shock) har varit föremål för forskning sedan 1950-talet. Varför krockarna sker, hur de sker och hur man kan mildra oönskade effekter av dem är centrala frågor inom interkulturell kommunikation och utbildning runt kulturkrockar ingår idag som standard i större företags förberedande utbildningar av personal som ska stationeras utomlands.
Kritiker har pekat ut att företag som sysselsätter sig med kulturkrocksrelaterad utbildning ofta håller sig med omoderna och
essentialiserande teorier om kultur som betonar det problematiska i kulturmöten och så indirekt också behovet av dessa företags tjänster


Information har hämtats från följande länkar,




Vad står kultur för?

Nu tänkte jag att vi ska titta på vad kultur betyder och står för. Många gånger vet man vad ordet är men har svårt och förklara det och peka på det. Sen har inte alla människor kunskap om kultur så därför följer en förklaring här från Wikipedia...



Kultur har främst två betydelser; andlig (konstnärlig) odling eller socialt överförda levnadsmönster; i vardagligt tal är den första betydelsen den vanligare. Ordet kultur kommer från latinets, cultura av cultus, som betyder odling, och som etymologiskt hör samman med ordet kult. I sin ursprungliga betydelse förekommer det i till exempel bakteriekultur.


Kultur kan definieras som alla livsmönster, inklusive
språk, konst, värderingar och institutioner hos en population som överförs socialt från generation till generation. Kultur har kallats "levnadssättet hos ett helt samhälle". Som sådant inkluderar det beteendemönster, seder, klädsel, religion, ritualer, lekar, normer för lagar och moraliska system, liksom trossystem och konstarterna. Kultur refererar ofta till en universell mänsklig kapacitet för att klassificera och kommunicera erfarenheter materiellt och symboliskt. Den höga kulturella förmågan har länge betraktats som en definierande egenskap hos människan.

Se gärna följande länkar för mer detaljerad information,
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kultur
http://www.worldvaluessurvey.com/

Saffranskaka m korinter



Saffranskaka m korinter

Ingredienser:
Ugnstemp: 175 C

200 g margarin
1 pkt saffran
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bkapulver


Tillagning:


  1. Smält matfettet och låt det svalna.

  2. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, matfett, korinter och mjölk, blanda.

  3. Blanda vetemjöl och bakpulver och tillsätt i smeten. Vispa ordentligt.

  4. Häll smeten i en smord och bröad form.

  5. Grädda i ugnens nedre del i ca 45 min.

  6. Kakan är färdigt när det är fast och fått färg.

  7. Servera med vaniljvisp eller turkisk yoghurt.

Köftelik bulgur Belou (Bulgur rätt)


Turkisk Belou

Ingredienser:

4 dl köftelik bulgur ( fin couscous)
2 gullök
1 knippe persilja
1 knippe salladslök
svartpeppar, salt
tomatpuré, purlibiber
margarin

linssoppa
2-3 dl röda linser
1 l vatten
salt

Tillagning:
  1. Börja med att koka linssoppan. Skölj linserna, häll linserna och vattnet i en djup kastrull och låt det koka medan du förbereder det andra. Soppan ska koka tills linserna mjuknat och lösts upp i ca 15 min.
  2. Skölj salladslöken och persiljan, hacka dem. Lägg dem vid sidan om.
  3. Mät upp bulguren i ett djup och bredare skål så bulguren ligger jämnt på botten inte i en hög i skålet. Strö över salt och svartpeppar.
  4. När soppan är färdig häll det jämnt och täckande över bulguren så det ligger ca 1 cm högre vätska över bulguren. Täck det med en kökshandduk eller ett lock så bulguren kokas av ångan. Låt det stå i ca 10 min, rör om efter halva tiden.
  5. Skala och finhacka gullöken.
  6. Bryn margarinet och tomatpurén i en stekpanna. Tillsätt gullöken. Låt gullöken mjukna i såsen.
  7. Rör om bulguren. Blanda i lök blandningen och rör om tills allt fått en jämn färg.
  8. Nu kan salladslöken och persiljan blandas i.
  9. Forma bulguren med handen till ovala biffar.
  10. Servera med stekt ägg och en god yoghurt dryck. Smaklig måltid!