Välkomna till Leylas mathörna

Yemek tariflerimin turkce ile istiyorsaniz yoruma mesaj/e-mail birakin size gönderirim.

Som handlar om mat från det turkiska och svenska köket, deras kulturs inverkan på matkulturen. Ni kommer också finna en del inlägg om barn o föräldrar m m. Hoppas ni hittar något matnyttigt i arkivet till höger. I will be happy if you leave a note in my guestbook!!

Monday, March 16, 2009

Fetaost knyten / Cigarra börek





Ingredienser:
smördeg eller smördegsplattor
Feta ost
Persiljeblad(går bra med fryst)
1 äggolja

Tillagning:
  • Smula ner osten i en bunke och hacka persiljan.
  • Ta en platta och pensla med ägg, fyll den nu med osten och rulla ihop den.
  • Pensla med ägg o fritera tills de blir gyllenbrun.
  • Ta ut dem och lägg på hushållspapper och servera med te!

Ps: Det går att grädda dem i ugnen med och då kan man garnera med svart sesam.

Leylas uppochnervända Köttgryta / Etli Maklube yemegi


Den här rätten går lika bra och laga med kyckling eller andra grönsaker än det som angivits i receptet

Ingredienser:
300 gr nötkött eller kycklingfiléer
3 dl ris
5 dl vatten + köttbuljongen
4 medelstora potatisar
2 morötter
1 broccolibukett
1 gul paprika
5 tomater
salt, svartpeppar

Olivoja eller rapsolja

Tillagning

  • Strimla köttet och bryn det i en djup kastrull. Då nötkött kan bli seg låt det puttra i 5 dl vatten, timjan och salt ca 10 min.
  • Skala morötterna och potatisarna. Skär dem i runda skivor. Skär paprikan i halvringar.
  • Dela broccolibuketten till små buketter. stammen till broccolin skivas i ringar också.
  • När köttet kokat i ca 10 min, häll av köttspadet som blir kvar i en liten skål.
  • Klä nu nedre delen av kastrullen med potatisen, köttet ska ligga i botten, sedan läggs grönsakerna på våning för våning. ( de grönsaker som kräver längs koktid ska alltid ligga på botten).
  • Nu har man lagt potatis, morötter, broccolistammen, paprika, broccolibuketterna. Salta och peppra grönsakerna. Se bilden ovan.
  • Skölj riset och lägg den över grönsakerna. Finhacka tomaterna och lägg dem över riset.Salta nu och ringla ca 2 dl olja över allting i kastrullen.
  • Koka nu på högsta värme i ca 10 min med locket på. Sänk värmen till näst lägsta styrkan efter 10 min och låt det stå i ca 15 min till.
  • När grytan är färdig så vänd det enligt bild ovan, men var försiktigt för det rycker med värme från kastrullen vid vändning.
  • Servera nu ihop med grillade revbenspjäll. Smaklig måltid!!

Ugnsgrillad revbenspjäll / Firin Izgara pirzola


Dessa lamm revbenspjäll är superlätta och kaloriesnåla och göra hemma. Mycket nyttigare än de grillade som man köper.

Ingredienser:
Ugnstemp: 200 c grader och grill funktion

Råa revbenspjäll Lamm/gris/nötkött
Grillkrydda
Salt
oregano, timjan

2 l vatten( till ugnenstillagning för att köttet inte ska bli för torrt i ugnen)

Tillagning:

  • Stycka dina revbenspjäll i lagom stora delar. Krydda med grillkryddan, salt, oregano och timjan.
  • Lägg dem på ett ugnsgaller och ställ gallret i den djupa ugnsplåten.
  • Häll nu 2 l vatten i den djupa ugnsplåten och ställ in allt i ugnen på 200 c + grillfunktionen.
  • Revbenspjällen ska grillas i ca 45 min tills man tycker att de är grillade nog. Grillar man så länge brukar allt fett rinna ur spjällen och och köttet blir alldeles mört.
  • Servera nu ihop med min uppochner vända köttgryta eller som bara tilltugg på buffé bordet.

Sunday, March 15, 2009

Dagens


Merhaba...Idag lagade jag en underbar kyckling rätt som jag varit skeptisk till då jag inte är jätteförtjust i salt. Kycklingen smakade som de färdigrillade kycklingarna som man köper så där lagom knapriga men ändå saftiga...jag har provat stekpåsar och ugnsfolie men det blir antingen för saftigt och smakar kokt kyckling...
 
I Turkiet har man i alla tider lagat mat och bakat i stenugnar antingen nergrävda i golvet eller upphöjda i golvet, i trädgården eller inbyggda i köksväggen...Man lagar allt i dessa ugnar och oftast använder man lerkärl för att maten inte ska bli bränd eller för torr..man har också ofta använt deg eller salt (då man inte haft ugnsfolie tidigare) för mat som ska ugnsbakas för att kunna få den saftiga och knapriga smaken....Eldstaden är också en del av hemmet där man kokar vatten, lagar maten och bakar över....Man lagar fortfarande mat och bröd i dessa ugnar trots att nästan alla i Turkiet har elugnar...inställningen är att maten blir torr och smaklös i elugnar...




Här följer också bilder på de bulguren som man lagar mest av i Turkiet...

Ugnssaltbakad Kyckling / Tuzla Tavuk



Ingredienser:
Ugnstemp 180 c grader, ca 2 tim i ugn

1 hel Kyckling eller hel fisk med skinn
1,5 kg salt
2 äggulor
ca 1 dl vatten
2 morötter
1 rödlök
3 vitlöksklyftor
salt
grillkrydda, oregano



Bulgur:

3 dl grov Bulgur
1 msk salce(sambal olek men lite svagare)
1 msk tomatpuré
1 msk ajvar
1 dl olivolja/margarin
5 dl kokt vatten
Kycklingben (råa) eller 1 tärning kycklingbuljong

Tillagning:

  • Sätt ugnen på 180 c grader först. Skölj kycklingen noga. Blanda grillkrydda, oregano o salta lite lätt. Smeta in kryddorna i kycklingen. Lägg den i en ugnsfast form.

  • Skala moroten, vitlöksklyftorna och löken. Lägg dem i kycklingen.

  • Blanda nu saltet ihop med äggulorna noga. tillsätt 1 dl vatten, det ska bli som kramsnö. Lägg över kycklingen så det ser ut som ett saltberg, men ska täcka hela kycklingen!!

  • Sätt in ugnens nedre del i 2 tim. Så kycklingen får en fin gyllenbrun färg.

  • Koka vattnet till bulguren, när vattnet kokat häll i oljan, salt, tomatpuré, ajvar, salca, sist de råa kycklingbenen. Koka nu det i ca 5 min. ta ut benen och tillsätt bulguren.

  • ( om man har kycklingbuljongtärning så läggdet i vattnet och låt det lösa upp i 2 min sedan häll i bulguren.)

  • Låt det koka i ca 7-10 min, sedan sänk värmen till lägre än medelvärme och låt det puttra i ca 10 min, glöm inte röra om då och då.
  • När kycklingen är färdig, ta ut formen och knäck lite lätt med en hammare eller något annat vertyg för att knäcka sönder saltberget då den blivit stenhård. Ta bort saltbitarna försiktigt så behåller kycklingen sin goda skinn och färg.

  • När kycklingen och bulguren är färdig servera det med god yoghurtdryck och hembakat bröd.

  • När du lagat kycklingen på det här viset kommer du laga det många gånger till. Smaklig måltid!!