Ingredienser:
Ugnstemp 180 c grader, ca 2 tim i ugn
1 hel Kyckling eller hel fisk med skinn
1,5 kg salt
2 äggulor
ca 1 dl vatten
2 morötter
1 rödlök
3 vitlöksklyftor
salt
grillkrydda, oregano
Bulgur:
3 dl grov Bulgur
1 msk salce(sambal olek men lite svagare)
1 msk tomatpuré
1 msk ajvar
1 dl olivolja/margarin
5 dl kokt vatten
Kycklingben (råa) eller 1 tärning kycklingbuljong
Tillagning:
- Sätt ugnen på 180 c grader först. Skölj kycklingen noga. Blanda grillkrydda, oregano o salta lite lätt. Smeta in kryddorna i kycklingen. Lägg den i en ugnsfast form.
- Skala moroten, vitlöksklyftorna och löken. Lägg dem i kycklingen.
- Blanda nu saltet ihop med äggulorna noga. tillsätt 1 dl vatten, det ska bli som kramsnö. Lägg över kycklingen så det ser ut som ett saltberg, men ska täcka hela kycklingen!!
- Sätt in ugnens nedre del i 2 tim. Så kycklingen får en fin gyllenbrun färg.
- Koka vattnet till bulguren, när vattnet kokat häll i oljan, salt, tomatpuré, ajvar, salca, sist de råa kycklingbenen. Koka nu det i ca 5 min. ta ut benen och tillsätt bulguren.
- ( om man har kycklingbuljongtärning så läggdet i vattnet och låt det lösa upp i 2 min sedan häll i bulguren.)
- Låt det koka i ca 7-10 min, sedan sänk värmen till lägre än medelvärme och låt det puttra i ca 10 min, glöm inte röra om då och då.
- När kycklingen är färdig, ta ut formen och knäck lite lätt med en hammare eller något annat vertyg för att knäcka sönder saltberget då den blivit stenhård. Ta bort saltbitarna försiktigt så behåller kycklingen sin goda skinn och färg.
- När kycklingen och bulguren är färdig servera det med god yoghurtdryck och hembakat bröd.
- När du lagat kycklingen på det här viset kommer du laga det många gånger till. Smaklig måltid!!
No comments:
Post a Comment