Välkomna till Leylas mathörna

Yemek tariflerimin turkce ile istiyorsaniz yoruma mesaj/e-mail birakin size gönderirim.

Som handlar om mat från det turkiska och svenska köket, deras kulturs inverkan på matkulturen. Ni kommer också finna en del inlägg om barn o föräldrar m m. Hoppas ni hittar något matnyttigt i arkivet till höger. I will be happy if you leave a note in my guestbook!!

Sunday, March 15, 2009

Dagens


Merhaba...Idag lagade jag en underbar kyckling rätt som jag varit skeptisk till då jag inte är jätteförtjust i salt. Kycklingen smakade som de färdigrillade kycklingarna som man köper så där lagom knapriga men ändå saftiga...jag har provat stekpåsar och ugnsfolie men det blir antingen för saftigt och smakar kokt kyckling...
 
I Turkiet har man i alla tider lagat mat och bakat i stenugnar antingen nergrävda i golvet eller upphöjda i golvet, i trädgården eller inbyggda i köksväggen...Man lagar allt i dessa ugnar och oftast använder man lerkärl för att maten inte ska bli bränd eller för torr..man har också ofta använt deg eller salt (då man inte haft ugnsfolie tidigare) för mat som ska ugnsbakas för att kunna få den saftiga och knapriga smaken....Eldstaden är också en del av hemmet där man kokar vatten, lagar maten och bakar över....Man lagar fortfarande mat och bröd i dessa ugnar trots att nästan alla i Turkiet har elugnar...inställningen är att maten blir torr och smaklös i elugnar...




Här följer också bilder på de bulguren som man lagar mest av i Turkiet...

1 comment:

  1. Anonymous15/3/09 22:39

    wow va häftigt..det måsta jag smaka någon gång :)

    ReplyDelete