IngredienserPortioner: ca 10 st
1/2 paket jäst (à 50 g)
100 g margarin eller smör
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 dl socker
2 krm salt
2 krm hjorthornsalt
6-7 dl vetemjöl
Pensling:ägg
Fyllning:100 g mandelmassa
2-3 msk mjölk
Garnering:2 dl vispgrädde, florsocker
Gör så här:
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 1 min.
- Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
- Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, salt, hjorthornssalt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.
- Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
- Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i ca 10 bitar.
- Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt.
- Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 min.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 250°C, ca 10 min.
- Låt bullarna kallna på galler. Skär av ett lock på varje bulle.
- Gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråm och mjölk. Fyll tillbaka i bullarna.
- Vispa grädden till fast skum, gärna med elvisp. Klicka eller spritsa grädden på bullarna och lägg på locken.
- Pudra över florsocker och servera semlorna.