Välkomna till Leylas mathörna

Yemek tariflerimin turkce ile istiyorsaniz yoruma mesaj/e-mail birakin size gönderirim.

Som handlar om mat från det turkiska och svenska köket, deras kulturs inverkan på matkulturen. Ni kommer också finna en del inlägg om barn o föräldrar m m. Hoppas ni hittar något matnyttigt i arkivet till höger. I will be happy if you leave a note in my guestbook!!

Sunday, February 22, 2009

Vad står interkulturalitet och kulturkrock för?

Nedan följer en förklaring på vad interkulturalitet och kulturkrock står för..dessa ord hör man allt oftare i dagens samhälle och därför kan en förklaring vara bra och få.Interkulturalitet, begrepp som till skillnad från det närbesläktade begreppet mångkulturalitet som endast avser flera kulturers parallella existens, syftar på möten mellan olika kulturer.
Kulturkrock syftar på problematiska möten och missförstånd mellan individer med olika kulturell bakgrund. Kulturkrockar (engelska: Culture shock) har varit föremål för forskning sedan 1950-talet. Varför krockarna sker, hur de sker och hur man kan mildra oönskade effekter av dem är centrala frågor inom interkulturell kommunikation och utbildning runt kulturkrockar ingår idag som standard i större företags förberedande utbildningar av personal som ska stationeras utomlands.
Kritiker har pekat ut att företag som sysselsätter sig med kulturkrocksrelaterad utbildning ofta håller sig med omoderna och
essentialiserande teorier om kultur som betonar det problematiska i kulturmöten och så indirekt också behovet av dessa företags tjänster


Information har hämtats från följande länkar,
No comments:

Post a Comment