Jag använder oftast ögonmått så det kan vara lite svårt med exakta mått, men jag skriver ca mått nedan.
Ingredienser:
4 dl grötris
300 köttfärs( vill laga vegetarisk kan man stå över köttfärsen, då bör man ha 1 dl olivolja i blandningen)
1 stor gullök
2-3 vitlöksklyftor
1 knippe persilja
1 liten röd paprika( den avlånga sorten som är lite sötare)
1 burk tomatkross( eller finhackade tomater)
1 msk tomatpuré
1 msk ajvar
1/2 msk salca( finns svag också)
salta lagom då vindruvsbladen är lagrade i saltlag
pepparmynta, svartpeppar, purlibiber
1 krm citronsyra
(1 dl olivolja)
(ca 1 l vatten)
1 paket inlagda vindruvsblad,
torkade aubergini,
torkad paprika( finns stark och svag, kolla vid inköp)
(de 3 sista ingredienserna finns i de flesta orientlivsaffärer)
Tillagning:
- Lägg vindruvsbladen i varmt vatten och skölj 2 gånger, annars riskerar maten bli för salt.
- Koka vatten och lägg i de torkade auberginin och låt det stå på spisen på svag värme tills de mjuknat lite.
- Skölj riset noga 2 gånger. Lägg i en djup skål.
- Skölj köttfärsen lite lätt i ett durkslag så inte ev blod koagulerar i blandningen sedan. Tillsätt i skålet med riset.
- skala och hacka gullöken. Tillsätt det.
- skala och pressa i vitlöksklyftorna i röran.
- öppna tomatkrossen och tillsätt.
- skölj och hacka paprika och persilja. Tillsätt i röran.
- Tillsätt kryddor, tomatpuré, ajvar, salca och salt.
- Blanda allting riktigt ordentligt.
- Ta fram en djup och hög kastrull. Häll olivoljan i botten. Lägg också några vindruvsblad i botten så dolmarna inte bränns vid.
- skölj av vattnet från bladen och auberginerna.
- Fyll auberginerna först och lägg på botten sedan kan man börja rulla dolmarna enligt bilderna jag lagt in.
- När du fyllt dolmarna och bladen ska man täcka med en lite mindre tallrik överst i kastrullen enligt bild ( läggs uppochner i kastrullen). Häll på ca 1 l varmt vatten så det täcker upptill tallriken mitten kant.
- Koka upp på hösta värmen när det puttrat och lite av vattnet avdunstat så sänk till lite lägre än medelvärme ca 15 min. sänk nu till lägsta möjliga om det är vätska kvar och låt det stå ca 15 min till. Smaka av en dolme om riset och bladet kokats färdigt.
- Häll upp en bredare form. Bryn lite smör och pressa i 2 vitlöksklyftor och salta. låt det puttra ett par minuter, ta det från spisen och häll jämnt över dolmarna .
- Servera med en kall yoghurtdryck.
Smaklig måltid!
Det ser gott ut
ReplyDeleteHej Leyla!
ReplyDeleteSå kul att hitta dina härliga recept, som du skriver så tydligt hur man ska tillaga! =D
Min man är från Turkiet o jag är svenska, så jag kan ju inte just nå turkisk matlagning, men här får jag ju en hel del bra tips!!!
Han har tjatat om kycklingsoppa så länge nu, så din ska jag prova göra och jag själv älskar Turkiska dolmar =D
Tack så mycket för hjälpen! Hoppas nu bara att det ska gå bra med matlagningen =D
M.v.h. Linda Viklund-Hudik
Hej Linda,
ReplyDeleteVad kul att du också hittat hit och får lite inspiration av mig :)
Syftet med den här bloggen är att jag älskar matlagning och vill jättegärna dela med mig av det turkiska köket för de som är nyfikna och inte kan det turkiska språket...det finns massor med blogga om turkisk mat på turkiska och några på bloggar på engelska, men ett fåtal på svenska av någon mystisk anledning :)
Jag har försökt skriva recepten för alla läsare så både amatörkockar och vana kockar kan experimentera med i sina kök....
Jag tror att bara intresset finns så fixar man alla recept och därför tror jag att du kommer att fixa det...ha de gott o välkommen åter :)
gärna med lite feedback från din familj :)
Ha de gott!
Leyla