Så här gör jag,
ingredienser: 2 l röd mjölk eller gammeldags mjölk, 2-3 dl turkisk yoghurt
- Koka mjölken, bevaka mjölken för det kokar lätt över. Tar ca 10 min o koka beroende på spis.
- Låt det svalna till ca 38-39 grader. Man ska känna att lillfingret bränns lite lätt.
- Om man inte vill göra yoghurten i kastrullen häller man det i en djup skål som man kan täcka.
- Ta nu 3 dl turkisk yoghurt i en mindre skål och häll ca 1 dl av den varma mjölken i yoghurten och blanda det. Detta för att det inte ska skära sig.
- Rör ner yoghurt o mjölk blandningen i den ljumna mjölken. Lägg på kastrull locket eller något som täcker skålens öppning.
- Täck nu riktigt ordentligt för skålen måste hållas varm. Rek är ta 2 tjocka badlakan eller en ren jacka och täck över skålen/kastrullen med.
- Låt det stå så varmt tills det gått ca 4-5 tim. När den stelnat helt så är det färdigt.
- Lägg på en ny o ren kökshanduk och ställ in i kylskåpet. krama ur vattnet ett par gånger.
Tips!
- Om yoghurten är flytande nästan som filmjölk så var mjölken kall, tappa kokhett vatten i diskhon eller i en större kastrull och ställ ner skålen så ska man att det börjar stelna redan efter en 20 min.
- Innan din yoghurt tar slut, lägg undan ca 2-3 dl så har du yoghurt till nästa gång du ska koka själv. Billigt tänkande :)
Tack för receptet! Min yoghurt blev god men
ReplyDeletesäkert inte lika god som den du själv gör!
Vad roligt att du vågade testa, prova fler gånger sen kommer du kunna det utantill eftersom receptet är så enkelt.
ReplyDeleteha de gott!