Välkomna till Leylas mathörna

Yemek tariflerimin turkce ile istiyorsaniz yoruma mesaj/e-mail birakin size gönderirim.

Som handlar om mat från det turkiska och svenska köket, deras kulturs inverkan på matkulturen. Ni kommer också finna en del inlägg om barn o föräldrar m m. Hoppas ni hittar något matnyttigt i arkivet till höger. I will be happy if you leave a note in my guestbook!!

Monday, November 2, 2009

mjuk Fetaost/ Beyazpeynir

Merhaba..Här kommer ett par av mina ost recept som jag provat på några gånger nu... Har fått en del önskemål från nära och kära o läsare om recept på mina goda ostar....

Nedan följer recept på en enkel fetaost som håller i minst 2 veckor.

3 l mjölk
3 dl grädde
2 l filmjölk
1 msk citronsaft
Saltlake:
Ca 2-3 dl salt
1,5 liter vatten

Gör så här:
  1. Koka mjölken i en stor kastrull. När den kokat upp tillsätt filmjölken och lite citron saft. Ostmassan kommer att ysta sig väldigt snabbt. Lägg på locket. Och låt det stå vid sidan om spisen 1 timme.
  2. Lägg upp en kökshandduk i ett durkslag. Häll ostmassan i durkslaget med duken. Låt allt vassle/vatten rinna av. Knyt ihop duken så allt vassle kramas ur.
  3. Koka ihop en saltlake i en kastrull. När vattnet kokat så ta den stora ostklumpen och doppa i vattnet och låt det dra ca 5-10 min. Då får du en fastare ost.
  4. Ta ut osten och låt den vara i duken till nästa dag. Spara vattnet!!
  5. Nästa dag: ta ut osten ur duken, skär den i mindre delar och lägg någon burk eller form och häll på det kalla vattnet och ställ in i kylskåpet.
  6. Smaklig ost!!
English Recipe:
3 l milk
3 dl/cup cream
2 l soured milk or yoghurt
1 tablespoon lemon juice
Salt Lake: 2-3 dl/ cup salt 1.5 liters of water
  1. Boil the milk in a large saucepan. When it boils add the sour milk and the little lemon juice. It will COAGULATE very quickly. Put on the lid and let it stand by the stove for 1 hour. U
  2. Upload a kitchen towel in a colander. Pour the cheese into the colander with the cloth. Let all the whey / water drain. Tie up the cloth so all the whey squeeze out.
  3. Boil up brine in a saucepan. When the water has boiled, take the cheese ball and dip into the water and let it take about 5-10 min. Then you get a firmer cheese. Remove the cheese and leave it in the cloth to the next day. Save the water!
  4. Next day: remove the cheese from the cloth, cut it into smaller pieces and add in a jar or form and pour in the cold water and set in refrigerator.

No comments:

Post a Comment