Välkomna till Leylas mathörna

Yemek tariflerimin turkce ile istiyorsaniz yoruma mesaj/e-mail birakin size gönderirim.

Som handlar om mat från det turkiska och svenska köket, deras kulturs inverkan på matkulturen. Ni kommer också finna en del inlägg om barn o föräldrar m m. Hoppas ni hittar något matnyttigt i arkivet till höger. I will be happy if you leave a note in my guestbook!!

Sunday, January 17, 2010

Turkisk hamam

Turkisk hamam är ju en världens äldsta så kallade " spa" där man skulle ta hand om kroppen för att hålla den yngre/fräsch....i turkiet fanns det för gott om Hamam, men i dagens moderna samhällen så har dessa minskat något då alla har sina egna badrum....nedan följer lite historia

Hamam eller turkiskt bad är den turkiska varianten av ångbad, ett slags bastu. Den har spelat en stor roll i det Osmanska riket som en plats att umgås med andra människor, men har också en rituell funktion.
Den turkiska badtraditionen kommer ursprungligen från antikens Rom. Med rommarrikets fall försvann badkulturen i västra Europa, där gemensamma bad sågs som något okristligt. I det Byzantinska riket levde däremot traditionen vidare men förändrades något.
Under den ottomanska tiden var hamam en viktig del av vardagslivet, speciellt för kvinnorna vars rörelsefrihet ute i övriga samhället var begränsad. En kvinnas rang kunde avläsas i hennes badaccessoarer. Förnäma turkiska kvinnor hade högklackade trätofflor, sirliga tvålkoppar, silver kärl och exklusiva tyger att drapera sig med i badet. Här masserade kvinnorna varandra, här mönstrades blivande svärdöttrar och här firades bruden med mat, musik och dans. Om en man förbjöd sin hustru att gå till hamam, gav det henne rätt att skilja sig.
Under den ottomanska tiden hade massörerna högt anseende och flera tellaks gjorde karriärer hos sultanen. I det turkiska badet, hamam, får man kroppen skrubbad av en hamammästare (tellak) och blir därefter intvålad. Tidigare gick man till hamam för att tvätta sig eftersom man inte hade rinnande vatten hemma. Hamam blev också ett rum för rituell rening och placerades ofta i anslutning till en moské. Ett hamam känns igen på sina kupoltak och det unika uppvärmingssystemet. Badet hettas upp genom att golv och murverk strålar värme. I mitten av rummet finns navelstenen där man ligger innan skrubbningen för att kroppen ska börja svettas och porerna öppna sig. I ett hamam finns inga pooler, eftersom det ansågs orent att doppa sig i stillastående vatten. Här flödar vattnet fritt över marmorhoarna och ångan skapas på naturlig väg i mötet med det uppvärmda stengolvet.
Det är 40-50 grader varmt i hamamen med en hög luftfuktighet. Många bad är uppdelade mellan en manlig och en kvinnlig avdelning. I hamamen bär man ett speciellt skynke (pestemal) runt kroppen för att skyla sig. Man går inte omkring naken i hamamen som i en svensk bastu. Hamam betyder ursprungligen mummel på grund av att rösterna försvinner upp i kupolen när man pratar. Hamam har senare kommit att få betydelsen badhus, värme och värmespridare.Turkiska ord med anknytning till Hamam
Sogukluk - Stort förrum till badet för relaxing och omklädning.
Iliklik - Varm gång/mellanrum som leder till sicaklik (tepidarium)
Sicaklik - Det inre ångrummet i ett hamam (caldarium)
Gobektasi - Navelstenen - den stora varma stenplatta som finns mitt i sicaklik
Nalin - Turkiska träskor som används i ett hamam för att undvika det blöta golvet
Pestemal - De oftast färgglada handdukar som sveps om midjan
Kese - Grov tvätt/skrubb-handske
Tellak - Man som tvättar man, skrubbar och masserar på ett hamam.
Natir - Kvinna som tvättar kvinna, skrubbar och masserar på ett hamam.


Källa: wikipedia

No comments:

Post a Comment