Ingredienser:
ca 4-5 pers
ca 5 dl Vita elefantbönor ( Eftersom bönor är stora och sväller 2/3 till så ökar mängden)
2 l vatten
1 Sucuk(turkisk kryddad korv) eller 1 mindre chorizo ( bör vara en kryddad korv)
1 gullök
margarin
1 dl tomatpuré
1/2 dl Ajvar
1 msk salce
salt, peppar
Ris som tillbehör:
Ris
beroende på gurkmejans styrka, men jag lägger ca 2-3 msk gurkmeja i risvattnet oavsett rissort.
Olivolja
salt
Tillagning;
- Lägg bönorna i varmt vatten kvällen innan så går koktiden snabbare.
- Dagen efter så börja med att bryna lite smör och hackad gullök i en traktör panna eller en djup kastrullen som rymmer ovanstående mängd. Tillsätt ajvar, tomatpure, salce, sucuk eller chorizo och sist bönorna. Bryn i ca 5 min.
- Tillsätt nu vatten och salta lite lätt.
- Ha på medelvärme i ca 45-50 min tills bönorna är ätbara. Håll koll på vätskan så det är tillräckligt och inte bränner fast i botten.
- Koka nu riset med gurkmejan och oljan.
- Nu när bönorna och riset är färdigt servera nu med en sallad till!
Tips: häll upp 1 portion ris i en liten rund skål och tryck lite lätt med skeden så riset formar sig. Lägg det uppochner på en tallrik och häll ut riset. Lägg upp bönorna jämte det kupade riset. Smaklig måltid!!
va goda de bönorna var
ReplyDelete