Välkomna till Leylas mathörna

Yemek tariflerimin turkce ile istiyorsaniz yoruma mesaj/e-mail birakin size gönderirim.

Som handlar om mat från det turkiska och svenska köket, deras kulturs inverkan på matkulturen. Ni kommer också finna en del inlägg om barn o föräldrar m m. Hoppas ni hittar något matnyttigt i arkivet till höger. I will be happy if you leave a note in my guestbook!!

Thursday, April 9, 2009

Påskmat

Jag gillar mog påskmaten mer än julmaten..den känns mycket lättare men något som jag aldrig lärt mig och äta är SILL...jag har smakat 2 gånger i mitt liv men kunde inte svälja ner det usch..men konstigt nog älskar jag sushi det är ju också rå fisk men det är nog konsistensen som känns lite udda...jag har letat på nätet efter påskmat och lätta rätter och hittade en sida som är väldigt bra och hade kategoriserat maten i 3 olika klasser beroende på plånbokens tjocklek :) o där finns en del tips och pyssel uppdukningen av påskbordet..titta in på ICA.SE

Här kommer lite tips på nyttigt och gott till påskbordet..

Ägghalvor med medelhavsfyllningar

Ingredienser
46 ägg
1 rostad paprika
1 dl kesella
salt och peppar
6 skivor chorizo salami
1 dl aioli
2 msk hackad persilja
12 musslor
8 svarta urkärnade oliver
1 msk kapris
1 msk olivolja

Tillagningstid:
Max 20 min Svårighetsgrad: Medel

1. Lägg äggen i kallt vatten och koka i 8-10 minuter från att vattnet kokt upp. Spola äggen kalla. Skala och dela dem på mitten, stående.
2. Mixa rostad paprika med kesella och smaksätt med salt och peppar. Strimla choritzosalamin.
3. Blanda aioli med persilja. Häll av vattnet från musslorna.
4. Skär tomaterna i 4 klyftor, skär bort kärnorna och tärna tomatköttet. Grovhacka oliverna. Blanda tomattärningar med oliver, kapris och olivolja, smaksätt med salt och peppar.
5. Toppa ägghalvorna med paprikacrème och choritzosalami. Persiljeaioli och musslor och grönsakshacket. Fyra ägghalvor med varje fyllning.

Briocher med citronfärskost
Ingredienser
Portioner: ca 20 st
25 g färsk jäst
2 dl vatten, 37ºC
1/2 tsk salt
200 g smör eller margarin
1/2 dl socker
5 äggca
8 dl vetemjöl ägg till pensling

Tillagningstid:
Över 20 min Svårighetsgrad: Medel
1. Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt och mjöl. Arbeta degen ca 5 minuter. Låt den jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter
2. Rör ihop matfett och socker. Rör ner äggen i matfettsblandningen och arbeta in det i den jästa degen. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen ca 5 minuter.
3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och arbeta den smidig med ev. resten av mjölet. Rulla ut degen till en längd. Ta undan lite av degen som formas till 20 små runda kulor. Dela degen i 20 bitar och forma runda bullar. Lägg dem i små formar av aluminiumfolie. Gör en fördjupning i bullarna och lägg ner en kula i varje bulle.
4. Låt bullarna jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250ºC.
5. Pensa bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen10-12 minuter. Låt bullarna svalna på ett galler.
6. Servera briocherna med färskost smaksatt med rivet citronskal, pressad saft, salt och peppar.


Lammentrecôte med basilikagnocchi och vitlökschampinjoner

Ingredienser
Portioner: 43
vitlöksklyftor
3 msk olivolja
3 msk ströbröd
2 msk hackad persilja
salt och svartpeppar
1 kruka basilika
700 g lammentrecôte
2 msk smör eller margarin
500 g potatisgnocchi
2 1/2 dl matlagningsgrädde
250 g cocktailtomater

Tillagningstid: Max 20 minSvårighetsgrad: Medel
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Skala och hacka vitlöken fint. Blanda vitlök, olivolja, ströbröd och persilja, krydda med salt och peppar.
3. Skär av foten på champinjonerna och lägg dem i en ugnssäker form. Lägg vitlöksblandning på svampen och sätt in mitt i ugnen ca 10 minuter.
4. Plocka och skär basilika grovt. Skiva lammentrecôten i 2-3 cm tjocka skivor. Stek skivorna i matfettet 2-3 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar.
5. Koka gnocchin enligt anvisningen på förpackningen. Lyft över dem i en kastrull med matlagningsgrädde och koka upp. Lägg i tomaterna och basilikan, smaksätt med salt och peppar.
6. Servera entrecôten med champinjoner och basilikagnocchi.


Kokosrulle med hallon

Ingredienser:
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl kokos
3/4 dl potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
FYLLNING:
2 dl vispgrädde
1 dl lemon curd
1 tsk vaniljsocker
5 dl hallon

Tillagningstid: Max 20 minSvårighetsgrad: Medel

1. Sätt ugnen på 250ºC.
2. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna ca 30x40 cm. Smörj det med matfett.
3. Vispa ägg och socker poröst. Blanda kokos, potatismjöl och bakpulver. Vänd ner det i äggsmeten.
4. Bred ut smeten på bakplåtspapperet. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.
5. Stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper med kokos. Låt kakan kallna.
6. Vispa grädden tjock och blanda den med lemon curd och vanilj. Bred fyllningen jämt över kakan. Fördela hallonen över och rulla ihop den med hjälp av papperet. Låt den ligga kallt till serveringen.
7. Servera kakan som dessert eller till kaffe.

1 comment: