Välkomna till Leylas mathörna

Yemek tariflerimin turkce ile istiyorsaniz yoruma mesaj/e-mail birakin size gönderirim.

Som handlar om mat från det turkiska och svenska köket, deras kulturs inverkan på matkulturen. Ni kommer också finna en del inlägg om barn o föräldrar m m. Hoppas ni hittar något matnyttigt i arkivet till höger. I will be happy if you leave a note in my guestbook!!

Tuesday, February 17, 2009

Turkiska köket är de livsmedel som är typiska för Turkiet eller turkar. Det osmanska rikets matkultur både påverkade och påverkades av de folk osmanerna styrde över.

Det turkiska köket är känt för sina auberginerätter, kebab och pilaff. Turkisk mat innehåller mycket vitlök, spiskummin, stark chili och färska örter. Man äter många grönsaksrätter och lök ingår i nästan allt. Till maten äts alltid vitt bröd. Det turkiska köket innehåller även mängder av olika risrätter. Sallad i olika former serveras alltid till maten. Soppor är också vanligt.

På restaurangmenyerna återfinns ofta mängder av olika förrätter, som kallas meze. Detta kan till exempel vara röror av olika slag; baserade på tomat, paprika eller yoghurt. Friterade grönsaker eller ostrullar (fetaostfyllda smördegsrullar) är också vanligt förkommande.

Fisk brukar grillas eller stekas. Köttfärs används som fyllning i paprikor eller andra grönsaker eller till att göra köfte med. Kyckling, lamm och nötkött är vanligt förekommande, antingen i grytor eller som grillat, men grönsakerna utgör oftast huvuddelen av måltiden.

Kebab finns i olika former. Förutom den som liknar den sort som blivit populär i västvärlden finns det kebab som är grillspett, i gryta, i lerkrus, etc. Kebab kan vara gjort av köttfärs eller bitar av nöt eller lamm.

Börek är en typ av olika maträtter som görs av tunna, tunna smördegsblad (gjorda av ägg, mjöl, smör och vatten). De kan fyllas med ost eller kött och rullas eller vikas. De kan läggas lager på lager med fyllning emellan.

Det finns mängder av söta desserter, men den mest välkända är baklava. Turkarna är ett tedrickande folk och teet dricks i små teglas. Äppelte brukar förknippas med det turkiska köket, även

No comments:

Post a Comment