Välkomna till Leylas mathörna

Yemek tariflerimin turkce ile istiyorsaniz yoruma mesaj/e-mail birakin size gönderirim.

Som handlar om mat från det turkiska och svenska köket, deras kulturs inverkan på matkulturen. Ni kommer också finna en del inlägg om barn o föräldrar m m. Hoppas ni hittar något matnyttigt i arkivet till höger. I will be happy if you leave a note in my guestbook!!

Sunday, March 8, 2009

Pidebröd


Det här brödet är så gott att har man ätit det en gång så vill äta det alltid. Det passar utmärkt till alla rätter och speciellt soppor. I turkiet äter man mest det här brödet och till all mat. Receptet är inte så avancerat heller och det hela tar knappt 1 tim med jäsning. Måtten är lite udda men se bara till och använda samma glas/kopp så alla måtten blir lika och inte använda de största i hemmet för då blir den en stor portion. Det här receptet ger ca 2 platta medelstora bröd.


Ingredienser:
ugnstemp: 225 grader
1 dricksglas ljummet vatten
1 dricksglas mjölk
1-2 msk olja
1,5 msk salt
2 msk strösocker
4 dricksglas vetemjöl
50 gr jäst

pensling:
1 ägg
sesamfrön
kumminfrön

Bakning:
Använd helst en deg maskin om gör full recept, den knådar bättre.
  • Blanda alla ingredienser utom vetemjöl. Se till att jästen löses upp i degspadet innan vetemjölet siktas i.
  • Sikta i vetemjölet och knåda ihop allt till en jämn och smidig deg.
  • Låt degen jäsa till dubbelstorlek inte mer!
  • När degen jäst färdigt, så dela det i 2 jämna delar.
  • Smörj en plåt. Lägg en del av degen på plåten och platta ut det till en rund cirkel med händerna som bilden. Pensla med ägg. Tryck nu med fingertopparna längs med cirkeln och så den får en ram med fingertryck. Tryck också i form av pizzaslices i cirkel så den får en jämn mönster.
  • Det enda viktiga mönstret är ramen funt cirkeln som håller igen viss del av gräddningen. det andra är för dint skull. Strö över sesam och kumminfrön!
  • Sätt nu in i ugnen nedre del på 225 grader.
  • Brödet är färdigt när det fått fin gyllenbrun färg enligt bild.

Servera nu med smör och feta ost eller till en soppa!




No comments:

Post a Comment