Välkomna till Leylas mathörna

Yemek tariflerimin turkce ile istiyorsaniz yoruma mesaj/e-mail birakin size gönderirim.

Som handlar om mat från det turkiska och svenska köket, deras kulturs inverkan på matkulturen. Ni kommer också finna en del inlägg om barn o föräldrar m m. Hoppas ni hittar något matnyttigt i arkivet till höger. I will be happy if you leave a note in my guestbook!!

Sunday, March 8, 2009

Spenatbörek (piroger) Ispanak börek

I Turkiet älskar man att äta mycket gott speciellt degknyten med olika ingredienser ihop med ett glas turkisk te och umgås med vänner o bekanta. Dessa börek är vädligt smidiga o lätta o göra. Fyll med dina egna smaker!

Ingredienser:
400 gr bladspenat
1 gullök
2 dl feta ost
1 förp smördegplattor
hela kumminfrön( de svarta fröna på knytena)
olivolja
salt, purlibiber
1 ägg

Tillagning:
  • Smördegen bör vara upptinat så man kan arbeta med det.
  • Bryn lite olja i en stekpanna.
  • Hacka gullöken, tillsätt i stekpannan. När gullöken mjuknat tillsätt nu den sköljda spenaten och rör inte om utan lägg ovanpå löken i stekpannan bara. Låt det puttra litegrann i ca 7-10 min. Krydda nu och salta blandningen. Rör om. Låt det svalna!
  • Mosa nu fetaosten med en gaffel, blanda i den svalnade spenatblandningen.
  • Ta fram nu smördegsplattorna.
  • Ta bort plasten från smördegsplattan och lägg den på en tallrik så den får en triangelform när man vikt den. Lägg nu en klick av spenatblandningen i nedre delen plattan och vik ihop den så det får en triangelform.
  • Tryck ihop kanterna med en gaffel. Lägg nu på plåten.
  • När alla plattorna är ifyllda och ligger på plåten så pensla med ägg och strö över lite kumminfrön för smakens skull,
  • innan man sätter in plåten i ugnen på 200 grader.
  • När knytena fått fin gyllenbrun färg så ta ut dem och servera med en kopp turkisk te!

No comments:

Post a Comment