Ingredienser:
ugnstemp 175 c
1 kopp strösocker
1 kopp vetemjöl
5 ägg
salt
1 msk mannagryn
1/2 kopp olja(ej olivolja)
1 msk bakpulver
1 kopp pistagenötter eller valnötter ( går också kombinera)
korinter eller gula russin
sockerlag:
2.5 kopp socker
2 kopp vatten
1 msk cintronsaft
Tillagning:
- Blanda ihop ingredienserna till sockerlag i en kastrull och koka det, när det kokat ca 20 min ställ det och svalna.
- Mixa nötterna i en mixer eller matberedare.
- Separera nu äggulan från äggvitan i 2 olika skålar.
- Vispa nu äggulan ihop med strösocker tills det blir alldeles poröst. ( viktigt vispa ordentligt)
- Vispa nu äggvitan ihop med en nypa salt tills det blir vitt skum.
- Sikta nu i vetemjölet försiktigt medan du vispar, sedan bakpulver, oljan och mannagrynet. Vispa ordentligt.
- Blanda nu i smeten med äggulan och sockret och nötterna Vispa ihop allt!
- Smörj o bröa ett avlångt ugnsfast form. Ställ in i ugnens nedre del i ca 30 min tills kakan fått fast form( känn med gaffel eller sticka) och fin gyllenbrun färg.
- När kakan är färdig, ta ut det och häll över sockerlaget försikigt lite i taget så kakan suger upp det. Låt lite sockerlag vara kvar så kakan inte blir för blöt. Låt det stå 10 min.
- Strö nu över lite valnötter eller pistagenötter. Servera nu med en kopp kaffe och lite vispat grädde!
Gud vad smaskig den såg ut :..bakade du den så sent???
ReplyDeletejapp, allt för gulleplutt :)
ReplyDeleteLeyla
leyla ne yazdigini okuyamiyorum ama goruntu super bende cok severim ellerine saglik..
ReplyDeletegud vad god den var...cok beyandim :)
ReplyDelete