Välkomna till Leylas mathörna

Yemek tariflerimin turkce ile istiyorsaniz yoruma mesaj/e-mail birakin size gönderirim.

Som handlar om mat från det turkiska och svenska köket, deras kulturs inverkan på matkulturen. Ni kommer också finna en del inlägg om barn o föräldrar m m. Hoppas ni hittar något matnyttigt i arkivet till höger. I will be happy if you leave a note in my guestbook!!

Tuesday, March 10, 2009

Pistage o valnötskaka / Cevizli Yayla tatlisi

Eftersom min lille är något bortskämd så var det han som önskade att jag skulle baka den här kakan till honom och så blev det kl 20.30 på kvällen...allt för att han ska äta något...han åt faktiskt upp hela sin bit...den här kakan är helt underbar fluffig och går att baka utan nötter eller med pistage och valnötter...jag hade bara valnötter hemma men den blev lika god ändå..jag hittar många av mina recept på turkiska sajter som många turkiska kvinnor har runtom i världen och är idag duktiga konditorer.

Ingredienser:
ugnstemp 175 c

1 kopp strösocker
1 kopp vetemjöl
5 ägg
salt
1 msk mannagryn
1/2 kopp olja(ej olivolja)
1 msk bakpulver
1 kopp pistagenötter eller valnötter ( går också kombinera)
korinter eller gula russin

sockerlag:
2.5 kopp socker
2 kopp vatten
1 msk cintronsaft

Tillagning:

  • Blanda ihop ingredienserna till sockerlag i en kastrull och koka det, när det kokat ca 20 min ställ det och svalna.
  • Mixa nötterna i en mixer eller matberedare.
  • Separera nu äggulan från äggvitan i 2 olika skålar.
  • Vispa nu äggulan ihop med strösocker tills det blir alldeles poröst. ( viktigt vispa ordentligt)
  • Vispa nu äggvitan ihop med en nypa salt tills det blir vitt skum.
  • Sikta nu i vetemjölet försiktigt medan du vispar, sedan bakpulver, oljan och mannagrynet. Vispa ordentligt.
  • Blanda nu i smeten med äggulan och sockret och nötterna Vispa ihop allt!
  • Smörj o bröa ett avlångt ugnsfast form. Ställ in i ugnens nedre del i ca 30 min tills kakan fått fast form( känn med gaffel eller sticka) och fin gyllenbrun färg.
  • När kakan är färdig, ta ut det och häll över sockerlaget försikigt lite i taget så kakan suger upp det. Låt lite sockerlag vara kvar så kakan inte blir för blöt. Låt det stå 10 min.
  • Strö nu över lite valnötter eller pistagenötter. Servera nu med en kopp kaffe och lite vispat grädde!

4 comments:

  1. Anonymous10/3/09 23:30

    Gud vad smaskig den såg ut :..bakade du den så sent???

    ReplyDelete
  2. Anonymous10/3/09 23:46

    japp, allt för gulleplutt :)
    Leyla

    ReplyDelete
  3. Anonymous11/3/09 14:28

    leyla ne yazdigini okuyamiyorum ama goruntu super bende cok severim ellerine saglik..

    ReplyDelete
  4. Anonymous11/3/09 19:08

    gud vad god den var...cok beyandim :)

    ReplyDelete